Shirin Neshat'ın yazıp yönettiği, Venedik Film Festivalinde Gümüş Aslan'la ödüllendirilen, İran Sinemasının geneline göre cesur sahneleri ile şaşırtan Erkeksiz Kadınlar filmi var sırada. Neshat bu filmde bize, 1950'li yılların İran'ına da göz atma şansı veriyor ve devrim öncesindeki kadınların yaşamları hakkında fikir sahibi olmamızı sağlıyor. Birbirinden farklı, hayatlarıyla mücadele eden 4 kadının, geçmişinden, mutsuz oldukları düzenlerinden, adaletsizlikten belki de kendilerinden kaçışlarını anlatan bir hikaye. Kadınların, hangi dönemde olursa olsun özgürlükten aldığı payın azlığını çarpıcı görüntülerle, feminist bir duyarlılıkla anlatıyor; sistemden öte, mutsuzluğun ve kaçışın sebebini erkeklere yüklüyor. Filmin siyasal yönü de, 1953 yılında, başbakan Muhammed Musaddık'ın, İran'da bulunan İngiliz petrol tesislerini millileştirmesi ile yaşanan ekonomik ve siyasal buhran sonrasındaki devrilme sürecini konu almasıdır.
~~ MUNİS ~~
Adaletin, hırsın simgesi Munis. Siyasal gelişmelerle, toplumsal olaylarla yakından ilgili. Birçok kadının aksine radyodaki haberlere kulak kabartır, kaygı duyar. Mücadele etmek ister asi ruhu. Onun yeri kocasının yanı değil, özgürlüğün mücadelesinin verildiği sokaklardır. Abisi Amir Khan tarafından, yaşı 30'a geldiği için zorla evlendirilmeye çalışılan bir kadındır Munis; kaçışı ölmekte bulur ancak ölüm onun için bir son değil başlangıçtır.
~~ FAEZEH ~~
Saflığın, aşkın, bağlılığın simgesi Faezeh. Tutsak bedeni kitaplardan öğrenir her şeyi; evinin kadını olmak, Munis'in abisinin eşi olmak hayali. Aşk mantıktan uzaklaştırır, insana yapmayacaklarını yaptırır. Elinde büyüsü, Amir Khan'ın kendisine bağlanmasını ister. Kıskançlıkla attığı iftiradır onu bulan ve gitmesine sebep olan. Bir yanda utanç diğer yanda özlem ve aşk. Döner dolaşır doğru ve yanlış onu bulur.
~~ FAHRİ~~
Mutsuzluğun, hayallerin, sanatın, dostluğun simgesi Fahri. Uğruna her şeyden vazgeçtiği evliliğinde sıkışıp kalan Fahri'yi yeniden alevlenen aşkı düşürür yollara. Şarkı söyleyen sesini hatırlamak ister bu kaçışında. İçinde saklayıp öldürmek zorunda kaldığı kadını yaşatmak ister tekrar.
~~ ZARİN ~~
Arınmanın, kayboluşun, huzurun simgesi Zarin. Başkalarına sunduğu bedeninin içinde kayıp ruhu. "Kadın vücudu çiçek gibidir, açmaya başladı mı yakında solmaya da başlar." Solmaktan kurtulmak için kaçtı Zarin. Tırnaklarla kazınsa beden arınır mı geçmişten kalan kirler?
Bir yolun sonunda kesişir hayatlar. Yeni başlangıçlar, umutlar gübre olur çiçeklere. Ama kadın, çiçekti ve solacaktı, doğru bilinenler yanlış çıkacaktı. Hayal edilenler hayal kırıklığı yaratacak, beklentiler kalp kıracak.
"Ölüm zor değildir, düşünmesi zordur. Peşinde olduğumuz tek şey, yeni bir yol bulmaktı; özgürlüğe doğru..."