Dram yüklü filmlerin ardından bir molaya var mısınız? O halde Kamal Tabrizi'den bir İran komedisi karşınızda.
İnsan sadece insan olduğu için saygıya layıktır, güzel kıyafetler ona değer katmaz . . . Maalesef bu kural yerini, dünyanın neresine giderseniz gidin, hangi inanca sahip olursanız olun hep geçerli olacak "Ye kürküm ye" kuralına bırakır.
Kertenkele Rıza'yı kandırırsan sonucu kötü olur. Molla kıyafeti ile bindiği arabanın genç şoförü, onun nüfusunu kullanarak geç kaldığı yere yetişmek için ters yola girer, polisleri atlatır. Rıza gitmek istediği yönde olmadığını fark ettiğinde ise genç adam yanlış anladığını söyler. Molla edasıyla sorun olmadığını söyleyen Rıza "Annem elimden tutup bana yürümeyi öğretti" der ve arabadan iner. Elinde kandırılmanın bedeli şoförün cüzdanı vardır.
Hiç kıyamaz, kadınlara şiddeti kınar. Sahte hocamız aşk peşinde :)
Hoca dediğin her zaman kontrol edendir. Secdede cemaat itina ile gözlemlenir :)
Soru : Hocam Kuzey Kutbu'nda 6 ay gece 6 ay gündüzdür. Namazları nasıl kılacağız orada?
Cevap : . . . Kuzey Kutbu'na otobüs bileti almış da hemen yola çıkacakmış gibi bakıyorsun. Bu konuda alimler arasında ihtilaf vardır. Bazıları Müslümanların oraya gitmemesi gerektiğini söyler. Soğuk hava bizi rahatsız eder.
TV'de izlediği bir programdan esinlenen Rıza vaazını örneklendiriyor. "Bugün Pulp Fiction filminden söz etmek istiyorum. Evet film Tarantino birader tarafından çekilmiş. Kendisi büyük Ehl-i kitap sinemacılarındandır"
Klişe bir sözdür "eğlendirirken düşündürmek" ama bu film için en uygun tanım sanırım yine bu olacak. Örneğin, "İnsanları zorla cennetlik yapamazsın sevgili kardeşim. Öyle sert itiyorsun ki, öte taraftan cehenneme düşecek neredeyse" Rıza'nın en eğlenceli, aynı zamanda en akıllıca laflarından biridir.
Filmin ilginç bir özelliği, gösterime girdikten hemen sonra dini konulardaki yanlış yönlendirmeler, alaycı tavır ve saldırganlık sebepleri ile yasaklanmasıdır. Oysa filmin başlangıcında ve bitişindeki kilit cümle dikkate alınsaydı kim bilir belki de yasağa engel olabilirdi. "İnsanların sayısı kadar Allah'a ulaşmanın yolları vardır, Allah'a giden yol her zaman açıktır"
Söğüt Ağacı filminden tanıdığımız Parviz Parastui değil de başka bir aktör bu filmde oynasaydı belki de Kertenkele Rıza'yı bu kadar benimsemeyecektik.
Filmin en eğlenceli karakterlerinden biri de ilginç soruları ile (Uzayda ibadet nasıl yapılır) bizi güldüren, Rıza'yı ters köşe yapan Mücteba (Cyrus Hemati). Elinde her zaman hazır tuttuğu kalem-kağıdı ile saf, öğrenmeye aç genci canlandırıyor.
Filmin sonunu her zamanki gibi size bırakmak istiyorum ama bu filmi izleyen birçok kişi gibi sonunda söylenen Azeri şarkının benim de dilime dolandığını itiraf etmeliyim. Erkan Can da dahil bu şarkıyı seslendiren tüm sanatçılar filmdeki naif sesin tadını vermiyor. İşte size "Küçelere Su Serpmişem"
İzlediğim ilk Iran filimi ve oldukça güzeldi.Bir sözün insanın hayatında dönüm noktalarını nasıl şekılllendirdiğini açıkca görebiliriz.
YanıtlaSil"-cehennemde bile bana yer yok
veya
-Allah sadece iyi insanlara ait değildir" sözleri gerçekten düşündürücüdür. Yorum ve bilğileriniz için teşekkürler.
ilginiz ve yorumunuz için ben teşekkür ederim. Mizah dolu bu filmde bile birçok ders olması gerçekten etkileyici. Zaten ummadığımız dersler böyle beklenmedik anlarda gelmez mi hep?
Silizledim... bir sahnede elhamdulillah gözlerimden yaşlar aktı.. Allah'ın bu günahkar kuluda unutmadığını hissetmek çok güzeldi..gerçekten çok güzel çok anlamlı mesajlar var..! ''Sadece Allah insanlar arasında ayırım yapmaz'' ifadesini en çok müslümanların anlamaya ihtiyacı var.. Ve Allah'ın günahkarların da Rabbi olduğunu yine en çok müslümanların idrak etmesini ümid ediyorum.
YanıtlaSilBelirttiğiniz diyalogların müslümanlar tarafından sindirilmesi gerektiğini savunmuşsunuz haklı da olabilirsiniz. İran yönetimi tarafından filmin yasaklanması, bu dileğinizi/dileklerimizi en başta onlar adına dilemek gerektiğini gözler önüne seriyor. Teşekkür ederim ilginiz için.
SilRa'd suresi 28. ayet. Protagonist bir bölümde bu ayetin 2. kısmını zikrediyor: ``Dertli yürekler ancak Allah'ı anmakla huzur bulur``. Şu manik çağda depresif halden arınmak için denileni deneyebilir dileyen.
SilHande hanım; öncelikle sizleri kutluyor, gönülden teşekkür ediyorum... Belli ki filmleri izlerken bile içine emek koymayı ihmal etmiyorsunuz. Filmi izlerken yönetmenin, senaristin sancılarını çektiği gerçekleri onların gözü ile anlamaya, bir anlamda yaptıkları işin amacına ulaşmasına katkıda bulunuyorsunuz. Bununla da kalmıyor bizlerin de bu emegin amacını anlamamız için ayrıca bu blog ile bir çaba sarfediyorsunuz.. Adsız olarak yazdığım yoruma cevap vermeniz de bir nezaket elbette. İran'da bu filmin yasaklanmış olmasına ben de üzüldüm. Oysa iran esasen islamın muhammedi aydınlık yüzünü en iyi anlayabilecek donanıma sahip,derinlik, bilgelik sahibi muazzam bir kültürel mirasa sahiptir. Bugünde büyük bir takdirle izlediğimiz iran sineması ve sanatının arkasında bu hazine vardır. Ne yazık ki uluslar arası politik ilişkiler her yerde oldugu gibi iran'ın da bilgeliğini gölgelemektedir. Politik hesaplar, ilişkiler, korkular, bireylerin olgunlugunu örselediği gibi ülkelerin de olgunlugunu örselemektedir. Biz sözüm ona demokratik bir Türkiye olarak neler yaptığımıza baktığımızda dogrusu iran'ı anlamakta güçlük çekmiyoruz. selam dua ile bir kez daha size teşekkür ediyorum.
YanıtlaSilSizin yorum için göstermiş olduğunuz emeğe ne demeli? Harfler sınırlı, kelimeler çok ama bazen sadece teşekkür etmenin içinde sayfalar dolusu minnet var. Çok teşekkür ediyorum Sn Burak.
SilHande hanım merhabalar!
YanıtlaSilBu filmi ben de bugün izledim ve diğer arkadaşlar gibi hayran kaldım. Sizin tanıtım yazınızı da filmi izledikten sonra bile keyifle okuyuverdim. Elinize sağlık. :)
Film muhteşem . Ayrıca Atv de dizisi başlıyor orjinale sadık kalarak "Kertenkele" fragmanları dönmeye başladı umarım iyi olur .
YanıtlaSil