27 Ağustos 2012 Pazartesi

Gabbeh- Kilim

"Hayat renktir, Aşk renktir, Erkek renktir, Kadın renktir, Çocuk renktir"


İran filmleri için sıradışı dedik ama bana göre bu filmlerin en sıradışı olanıdır Gabbeh. Zaman mekan sıçramaları aklı kurcalar.

Renkler anlatılır bu filmde, geçmiş ve şimdiki zaman anlatılır. Nasıl kavuşulamadığı anlatılır bu filmde, nasıl uzak kalındığı anlatılır. Zaman ne de üzer insanı. Geçmiştir çünkü. Gitmiştir. Gözler yorgun bakar artık, özlemle bakar, pişmanlıkla bakar.



Yaşlı bir karı-koca kilim yıkamaya inerler dere kenarına. Yere sererler ve güzel kilimini okşar kadın. Gabbeh çıkar ortaya, öylece uzanır halde kilim üstünde. Hikayesini paylaşır onlarla. Aşıktır Gabbeh. Sevdiğine kavuşabilmek için engellerle boğuşur. Amcasının şehirden dönmesi, evlenmesi için  babasının koyduğu ilk şarttır. Zaman geçer amca döner, Gabbeh kavuşamaz. Her hikayenin tasviri vardır kilimlerde. Bakmayın siz bana anlatmak, tanımlamak zor bu filmi. En iyisi göçebe kabile kızı Gabbeh ile birlikte, yükleyip eşyalarımızı, çıkalım bu yolculuğa. Çok gezip çok bilelim. Film bittiğinde tek bir soruyu yanıtlayalım. Gabbeh aslında kim?




EN BEĞENDİĞİM DİYALOG : Evleneceği kadını rüyasında çeşme başında gören amca kabilesini her çeşme başına uğratarak dolaştırır. Kanarya gibi öten kadını arar kalbi. Sonunda rastlar ona. Kanarya gibi türkü söylemektedir, hem de sözlerini kendi yazdığı bir türkü Aladad'ın kızı." Çeşmenin başı benim, içinin taşı benim. Yar geldi buradan geçti, elinin kuşu benim" Çok etkilenir amca bundan, evlenmek ister onunla
Amca  : Eğer talibin varsa evlenecek misin?
Kadın  : Bekleyip göreceğim kaderimin bana ne yol çizdiğini.
Amca  : Belki de benim.
Kadın  : Eğer bana sinirlenirsen ne yaparsın?
Amca  : Bulur buluşturur şiir ezberlerim.


İLGİNÇ KARELER : Gezgin bir okul nasıl olur? Çadırdan olur, zemini örtüsüz taşlı olur ve elbette ki zili, koyun çanından olur.

Gabbeh'in amcası renkleri öğretir, renklerin kalplerini. Gökyüzünün mavisi, dünyayı aydınlatan güneşin sarısıyla birleşir ve bitkileri yeşillendirir.

EN BEĞENDİĞİM OYUNCU : Titrek sesi ile, gençliğe olan özlemini hissettirişi ile Hossesin Moharami'dir (yaşlı adam) bu filmde benim kalbimi fetheden. Filmin son sahnelerinde ise doruğa çıkmıştır performansını.

Kimdir Gabbeh? Yıllarca sürecek bir korkunun baş kahramanıdır.



4 yorum:

  1. Bu filmi geçtiğimiz günlerde televizyonda izlemiştim.Çok güzel tesbitler yapıp filmi yorumlamışsınız.Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. sizlere tavsiyem trt dublajını izlemeyin tam bir faciadır çünkü.

    YanıtlaSil
  3. Dublaj o ruhu öldürmüş. Keşke altyazı izleseydim.

    YanıtlaSil